Geldeconomie

Diamond’s are forever

Het artikel ”Have you ever tried to sell a diamond?” gaat over de monopolie op diamanten, wat het bedrijf De Beers tot de jaren 80 heeft volgehouden.

Ons hele idee over diamanten is gecreeerd door dit bedrijf. Dat wij diamanten trouwringen willen, tot hoe groot deze stenen dan wel precies moeten zijn, in verhouding tot ons salaris, tot op het punt dat veel mensen geloven dat het onethisch is om je trouwring na de scheiding te verkopen.

Hoe kan een bedrijf, wat gebasseerd  is op een veel voorkomend mineraal en uit de grond wordt gehaald door afrikaanse slavenarbeid en oorlogen in verschillende landen financierd, nou nog steeds zo winstgevend zijn?

Meme bron: https://nl.pinterest.com/pin/7248049375041228/

Ja, diamanten zijn prachtig, dat ontkende ik vroeger, maar daar ben ik ook mee gestopt. Er is niets wat zo bijzonder licht reflecteert als diamanten en als je een grote ziet, zal je je ogen er niet van af kunnen houden.

De beers heeft voor mijn idee de beste marketing campagnes gehad die ik ken. Van ‚‘Diamonds are forever, tot de reden dat de Engelse koningin diamanten draagt.

Toch snap ik bij diamanten, die makkelijk transporteerbaar zijn en gedragen kunnen worden, hoe zij tot een betaalmiddel zijn geworden. Iets magisch, waar zo veel werk aan te pas komt, het hardste materiaal, wat dus niet als geld, verdwijnt, maar altijd blijft bestaan.

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/02/have-you-ever-tried-to-sell-a-diamond/304575/

Free money

Mein Grundeinkommen is een organisatie in Duitsland, die het concept van een basisinkomen probeert te verspreiden.

Wat is het onvoorwaardelijke basisinkomen precies?

Dit is het idee, dat alle mensen uit een land vanaf hun geboorte tot hun dood als grondwet net zoveel geld van de staat krijgen, als zij nodig hebben om te leven. Dit is zonder hier iets voor te moeten doen, of dat van hen ontnomen kan worden.

Met het basisinkomen zou het dus zo zijn, dat iedereen boven de armoedegrens leeft en dat mensen gelukkiger worden. Misschien betekent het inderdaad dat een boel mensen niet meer voltijd zouden werken, maar hiermee kom je dan toch ook gelijk af van werkeloosheid? Er zijn meerdere onderzoeken geweest, waaronder een grootschalig experiment in Finland tussen 2017 en 2018, die in iedergeval leidde tot betere geestelijke gezondheid, geluk en vertrouwen in het leven.

In Duitsland hebben al bijna 250.000 mensen 773 basisinkomens gefinancierd, waaronder ikzelf.

Ik zou graag in een maatschappij willen leven, waar niemand angst hoeft te hebben om niet rond te komen en wel of niet werken verder ook niet hoeft te rechtvaardigen. Alleen op die manier zullen wij geluk en voldoening uit werk kunnen halen en ik schenk dus ook elke maand een klein bedrag aan deze organisatie.

https://www.mein-grundeinkommen.de/

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/fins-onderzoek-basisinkomen-zorgt-voor-minder-stress-en-meer-geluk

Gepubliceerd door Sophia Zobel

Dit blog is aangemaakt als opdracht voor beroepsprofilering in het eerste jaar Arts & Crafts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: