Art & Politics

Eva van Kempen

Geboren in 1976 in Rotterdam. Ze is opgeleid als goudsmid in Schoonhoven. Ze maakt sieraden met het idee van draagbare schoonheid, maar ziet zich zelf ook als activist (1). Duurzame materialen staan centraal in haar werk.

Nadat Eva van Kempen erg ziek is geworden en gered, begint zij de ziekenhuis materialen op met haar goudsmid oog te bekijken. Deze gebruikte materialen zijn gebruikt en zijn overtollig geworden nadat ze hun functie hebben voldaan. Ze hebben ofwel een leven gered, het leven verlengd of zijn met een ziekte omgegaan. Met deze weggegooide materialen wil zij deze materialen respect tonen voor wat ze hebben betekend. Hierbij kijkt ze naar de contradicties tussen leven en dood, nieuw en oud, maar ook tussen tussen houdbaarheid en vergankelijkheid. Dit wordt allemaal weergegeven in haar sieraden (2).

Als je naar haar werk kijkt zie je vaak delen terug die gemaakt waren om het lichaam te helpen. Zowel in als er omheen, als ook ermee verbonden. Delen die leven zouden kunnen brengen, maar ook leven kunnen stoppen. Dit kun je zien in bijvoorbeeld de sieraden die zij maakt uit insufflatiebuisjes voor pasgeboren baby’s, reageerbuisbevruchtingsmateriaal, of juist de morning-afterpillen en abortuspillen waarvan zij colliers, oorbellen, armbanden en een kroon heeft gemaakt. Ook de plastic ziekenhuisbuisjes die zij gebruikt voor haar nek -en halscollier gaan er uitzien als een uitwendig koraal of bloedvatensysteem.

Links Geert Marree, Torso, 1962. Materiaal: gegoten gips. Museum de Fundatie Collectie. Foto: Hugo Rompa.
Rechts: Eva van Kempen. Chastity Belt: She Decides, 2017. Materiaal: verlopen contraceptiepillenstrips, PVC folie, zoetwaterparels, 18 k geel goud, 14 k rood goud, staal, messing, synthetisch leer. Foto: Hugo Rompa.

Sieraden worden vaak gemaakt met als doeleinde om schoonheid te versterken. Ikzelf vind de functie van sieraden liggen bij gevoelens opbrengen of prikkelingen te stimuleren. Sieraden hoeven zeker niet politiek te zijn, maar dit is wel precies waar ik het verschil leg tussen een mooi sieraad en kunst.

De sieraden van Eva Kempen staan voor de strijd om te leven en leven te geven, maar ook voor zelfbestemming en de keuze om het leven te nemen of te eindigen. Anticonceptie, IVF en abortus zijn allemaal de keuze van onszelf. Dit geldt ook voor Euthenasie. Wij zouden in elk geval over ons eigen lichaam en geest moeten beschikken en geen staat of religie zou hier iets over moeten kunnen bepalen.  

Bij de abortuspillenkroon is de politieke boodschap gelijk duidelijk voor mij. De titel, Lady Liberty slaat op het vrijheidsbeeld in New York en de rechtzaak op 4 maart die nieuwe beperkingen voor abortusrechten heeft ingevoerd in de Verenigde Staten. Ook is dit het geval bij de ‘’chastity Belt’’, de kuisheidsgordel gemaakt van anticonceptiepillen, waar de vrouw de sleutel tot heeft (of zou moeten hebben). Eva van KeMpen haar sieraden staan hiermee voor mij als symbool voor keuzevrijheid en zelfbeschikking.

eva van kempen, Lady liberty, crown- verlopen abortuspillen, uit de serie Freedom as Luxury
Foto:Hugo Rompa

1 Sandberg Instituut. (z.d.). Sandberg Instituut. Sandberg. https://sandberg.nl/alumni/eva-van-kempen/work/freedom-as-luxury-series

2 Klimt02.net, & Delfos, M.-F. (2018, 3 januari). Klimt02.net Ready-To-Bear. Inside-Outside Jewellery by Eva Van Kempen. Klimt02. https://klimt02.net/forum/articles/ready-bear-inside-outside-jewellery-eva-van-kempen-martine-france-delfos

Gepubliceerd door Sophia Zobel

Dit blog is aangemaakt als opdracht voor beroepsprofilering in het eerste jaar Arts & Crafts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: