Ontgroei

The future is female

Hoe confronteren onszelf en elkaar met de eindeloze economische groei en de ecologische grenzen van onze planeet? Dit is een vraagstuk op de website van het Nederlandse Ontgroei platform.

Dit platform houdt zich bezig met zich op verschillende wijzen af te vragen hoe een maatschappij er uitziet, die voor een goed leven voor iedereen kan zorgen, zonder dat macht en rijkdom wordt opgepot door een een kleine groep en hoe we een overgang kunnen creeeren, die overschot en overconsumptie terugdraait.

The future is female – Foto: Brian Rasmussen

Het Spoken Word; ”Future Feminism” van Anohni uit 2012 valt hier voor mij duidelijk in. Het idee dat wij helemaal niet zijn geschapen door iets spiritueels, iets goddelijks, maar juist onderdeel van deze aarde zijn. Of dat in elk geval het patriarchale mono-theistische beeld niet klopt, dat wij na onze dood naar een andere plek gaan. Volgens Anohni gaan wij juist terug naar deze wereld als wedergeboorte; Net zoals de voorouders van walvissen als zoogdieren terug de zee in zijn gelopen (wetenschappelijk bewezen, wat ik niet wist) om voedsel te zoeken, zullen wij ook evolueren op deze planeet. Alleen al om deze reden zouden wij volgens haar duurzamer met deze planeet om moeten gaan.

Door jezelf te ontdopen, zoals Anohni heeft gedaan, maak je volgens mij een hele duidelijke stap tegen de kerk en haar wereldbeeld. (Ik snap ook absoluut niet waarom we over ”haar” spreken, als we het over de kerk hebben; Ik vind niks vrouwelijks aan het Christendom).

Door ons te beseffen dat we niet ergens anders naar toe gaan, maar hier blijven, en door tegen het patriarchaat te strijden, met als uitkomst dat we meer gelijkheid creeren, kunnen we hopelijk een duurzamere manier van leven creeren en meer geluk en voldoening voor iedereen genereren, zonder de wereld kapot te maken.

In 2016 heeft Anohni samen met Kembra Pfahler, Johanna Constantine, Bianca Casady en Sierra Casady een manifest geschreven, wat ”the 13 tenets of future feminism” heet. Dit is hier te vinden:

https://childrenofsemina.tumblr.com/post/135323601852/the-13-tenets-of-future-feminism-1-the

Future Feminism, Anohni 2012

https://www.nhm.ac.uk/discover/when-whales-walked-on-four-legs.html

Niet circulair, maar herverdeling

Overheden die maar door blijven gaan met het streven naar een groeiende economie, omdat er dan meer belasting wordt ontvangen, zonder de belasting te moeten verhogen. We zijn allemaal verslaafd aan groei. Dit zei Kate Raworth, de bedenker van het donutsysteem tijdens haar Ted talk in 2018.

Volgens Raworth zou de natuur naar ons idee van circulaire productie kijken en het een cute idee vinden; Dat alles wat kapot is of wat wij niet meer willen terug gaat naar dezelfde fabriek. Terwijl dat in de natuur eigenlijk helemaal niet zo werkt. Een dood dier wordt juist het voedsel van andere organismen en zo wordt alles herbruikt. Dit is ook haar idee van hoe een industrie moet werken; Het afval van het ene product, moet de grondstof worden voor het volgende.

Wij zijn als consument compleet gebrainwashed door de consumentenpropaganda van Edward Bernays en geloven dat wij transformeren na het kopen van elk nieuw product; Zo beschrijft Raworth dit in haar Tedtalk.

Met haar donutsysteem wil zij dat er innovatie plaats kan vinden, maar ook dat de overheid bijvoorbeeld gemakkelijker restricities kan plaatsen op het gebruik van fossiele brandstoffen, of alleen nog maar gaat investeren in het beste duurzame materiaal samen met de industrie.

Communisme is het niet, want er kan nog steeds winst gemaakt worden en het individu kan nog steeds gedijen, maar tot op een bepaalde hoogte. De rest gaat terug het gat in, waar problemen als huisvesting, onderwijs en ongelijkheid staan, om dit te kunnen verbeteren.

Nu zullen veel mensen zeggen dat dit idealistisch en onmaakbaar is en dat mensen altijd meer (winst) willen hebben.

Maar is dat niet ook precies het beeld wat wij in ons hoofd hebben door de propaganda van het kapitalisme en de vrije markt? Dat niks anders meer mogelijk is en dat dit the lesser of two evils is? Er zijn zo veel andere maatschappij-vormen geweest, en ook op kleinere schaal hebben mensen door de eeuwen heen laten zien dat andere methodes ook werken. Het is helemaal niet communisme òf kapitalisme. Er ligt nog zo veel tussen en staat nog zoveel recht tegenover. Ik geloof juist dat door samen initiatief te nemen en verantwoordelijkheid te nemen, we op een hele andere manier voldoening uit werk kunnen krijgen, dan alleen door geld en macht.

Gepubliceerd door Sophia Zobel

Dit blog is aangemaakt als opdracht voor beroepsprofilering in het eerste jaar Arts & Crafts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: