Art & Representation

Peter de Krom

Geboren in 1981, Delft. Woont in Hoek van Holland.

Het werk van de Krom past goed bij het thema Kunst en Representatie, omdat hij verhalen wil maken over Nederland. Zijn werk speelt zich af in Hoek van Holland. Hier is hij in 2010 bewust gaan wonen en werken, omdat hij Hoek van Holland als een vergankelijke plek ziet, die steeds verandert, maar dit ook als oord beschouwd waar heel Nederland samen komt (1).

Volgens Peter Krom is Hoek van Holland zo bijzonder, omdat het pas 150 jaar oud is, maar nu al zo veel ontwikkelingen doorgemaakt heeft, waardoor het nooit een eigen identiteit heeft kunnen ontwikkelen.

Hoekenezen kan je niet omschrijven, want ze zijn iedere 10 jaar anders. Hoek van Holland heeft zo een enorme impact van scheepvaart gehad, is altijd bezet geweest tijdens de oorlog, vervolgens aan de gemeente Rotterdam verkocht. Rotterdam heeft het de badgasten gegeven. Als je daar 5 jaar later weer komt, is het dorp totaal anders. Dit met ongemak van de dorpelingen, die opstandig worden naar de gemeente Rotterdam.

Soms is het werk droog en ietwat onverklaarbaar, waardoor het niet gelijk duidelijk of het werk is geënsceneerd of niet.

Dit is niet het geval en hier hecht hij ook heel veel waarde aan dat hij geen invloed heeft op de uitkomst van het werk. Hij benadert zijn werk op een vrije documentaire wijze, dit is een hele beschouwende manier van werken.

Peter de Krom, Hoek van Holland: Schetsboek (4.)

Het onderwerp is vaak subtiel aanwezig. Als hij denkt dat er iets gaat gebeuren, dan gaat hij op een bankje zitten of gaat iemand volgen (2).

Zelf beschouwt hij zijn vrije werk als documentair, hoewel dit per project verschilt. Zo ziet hij zijn project over de scootrangers als autonaam, aangezien het altijd vanuit dezelfde hoek wordt gefotografeerd. Hierdoor ontstaan steeds dezelfde lijnen.

‘’Omdat ik niet heel erg documentair of autonoom werk, maak is het niet zomaar in een hokje te plaatsen’’. Peter de Krom (3.)

Dit werk heeft op zich niet veel te maken met mijn eigen werk, al vind ik het politiek gezien ook heel interessant. Dit werk kan zonder dit letterlijk in beeld te brengen, je laten nadenken over hoe een stad als invloed is op een dorp, of hoe de economische beslissingen vanuit de politiek negatieve invloed kan hebben op de leefomgeving van de mens en hoe identiteit (of niet) ontstaat op een plek.

Peter de Krom, Scootrangers (5.)
  1.  

WOS. (2020, 14 januari). Peter de Krom zwaait af als fotograaf met expositie [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=BPfWbnkp1Fc

2.

Open Rotterdam. (2017, 15 februari). Rotterdam Snapshots – Afl. 6 Peter de Krom [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=EIEPK5Bs1jM

3.

Mertens, N. & Mondriaan fonds. (2018, 17 augustus). Peter de Krom. Mondriaan Fonds. https://www.mondriaanfonds.nl/pcprofiel/peter-de-krom/

4.

de Krom, P. (2016). Hoek van Holland: Schetsboek [Foto]. https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/peterdekrom/. https://www.kunsthal.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/be/4e/be4e9a14-efd3-4e12-a79e-d62a795f0540/_53a4175.jpg__1680x1120_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg

5.

de Krom, P. (2015). Scootrangers [Print op dibond, 70 x 50 cm]. Mondriaan fonds. https://www.mondriaanfonds.nl/pcprofiel/peter-de-krom/

Gepubliceerd door Sophia Zobel

Dit blog is aangemaakt als opdracht voor beroepsprofilering in het eerste jaar Arts & Crafts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: